esmaspäev, 3. märts 2014

5. päev


Jalgpall

Cristiano Ronaldo Tallinnas.

Nii nagu mujal Portugalis, algab ja lõpeb kõik jalgpalliga. Mõne tähtsa mängu ajal ei tee sinust kuulmagi kelner, müüja või politseinik :) Kõigi pilgud on suunatud kuhugi ühte punkti, tavaliselt suurele ekraanile tänaval, poes, baaris.
Õhtul on baarid mehi ja tossu täis. Mõni naine ka. Käib kas kohalik või körgema liiga mäng. Kui üks mats läbi saab, leitakse puldi abiga kohe uus. Mulle tundub, et aegajalt näidatakse ka mingeid vanu mänge. Vahet pole, emotsionaalselt elatakse köigele tuliselt kaasa.
Kaubanduskeskuse suured ekraanid näitavad ka neid värvilisi jooksvaid mehi, palliga. Kindlasti on paar kolm meest-naist ekraanide all pea kuklas vaatamas. Vahest minagi. Kui läheb kisaks, tormad isegi vaatama, mis seal siis nüüd toimus- see on nakkav!

Madeiral, siinsamas pealinnas Funchalis on sündinud jumal, jalgpallijumal Ronaldo. Madeira ja Portugali ja maailma praeguse aja üks parimaim jalgpallureid. Tema üle ollakse siin loomulikult uhked.
Saan minagi natukene uhkusest kõhu punni ajada: olen teda Tallinnas alekokil pildistanud.

Kuna maad pole teab mis palju siin, siledat, siis leidsin staadionid kuskil mäe otsas. Siin Funchalis on mitu staadionit ja köik on kuskil 800 meetri peal, üleval. Jäin ühe staadioni juurde vaatama. Kõikidel väljakutel käis mäng. Enamasti lapsed, 10-12 aasta vanused ronaldod. Kui värav löödi, oli kisa palju, ainult väravavaht õnnetuke oli kõhuli ja tagus rusikaga maad. Ja kui osavad need jõmpsikad on! Super söödu mäng ja ilusad täpsed löögid!  Lapsevanemad elasid võre taga kaasa, arutati mängu jne. Kõik on nagu päris. Jalgpall on parem, kui sex :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar